June 5, 2024

Foietaj cu brânză și caise

Articol scris in 2019

Pentru că am postat recent rețeta de Supă cremă de cartofi cu oregano și am observat că v-a plăcut, m-am gândit astăzi să vă dau o rețetă savuroasă și dulce: foietaje de caise cu branză cremă!

Am facut ieri aceste foietaje și mi-au plăcut foarte mult. E o rețetă rapidă și ușoară, ideală pentru micul dejun (mai ales atunci când pregătirile sunt făcute în seara precedentă).

Pentru asta aveți nevoie de următoarele ingrediente:
  • O cutie de aluat pentru foietaj din comerț (puff pastry)
  • 100 de grame de smântână densă pentru frișcă (eu folosesc double cream sau extra thick single cream, acestea fiind denumirile sub care aceste produse se găsesc în comerț în Marea Britanie, dar puteți folosi o frișcă și mai puțin densă. Ideal ar fi ca aceasta să aibă consistența unei smântâni, dar să fie dulce precum frișca neîndulcită)
  • 80 de grame de branză cremă
  • 2 lingurițe de zahăr + cantiatea dorită pentru caramelizat
  • 1 ou
  • Esență sau pastă de vanilie
  • 6 caise mici
  • Gem de caise (opțional pentru glasat)

Mențiuni:
- smântâna densă pentru frișcă, cum am denumit-o mai sus este ceea ce se găsește în comerț în Marea Britanie sub numele de double cream. Ideal ar fi ca această frișcă să aibă consistența unei smântâni, dar să fie dulce precum frișca neîndulcită. Dacă nu aveți acces la așa ceva puteți folosi o frișcă și mai puțin densă, iar pentru aeastă rețetă reduceți cantitatea de frișcă și puneți mai multă brânză cremă (50 g de frișcă și 130 g de cremă de brânză);
- Foietajul rezultat nu va fi unul foarte dulce. Dacă doriți un desert dulce măriți cantitatea de zahăr pe care să o adăgați în amestecul de brânză și presărați aluatul cu zahăr.
  1. Am separat caisele, am pus puțin zahăr în mijlocul lor și le-am dat la cuptor la 220° circa 10 minute până s-au caramelizat.
  2. Între timp, am întins foaia de aluat și l-am tăiat în 12 bucăți pe care le-am așezat într-o tavă de brioșe, dată în prealabil cu unt.

  3. Am amestecat crema de brânză, smântâna pentru frișcă, esența de vanilie și cele 2 lingurițe de zahăr, iar amestecul l-am pus în mijlocul pachețelelor de aluat. Am așezat peste crema de brânză caisele, le-am uns cu oul bătut și am dat tava la cuptor pentru 15 minute (la aceeași temperatură). Înainte de a le scoate din cuptor, verificați să vă asigurați că sunt coapte în partea de jos.
  4. Când sunt gata coapte, le puteți unge cu un amestec de gem de caise încălzit și o lingură de apă fierbinte. Aceast ultim pas le va da o strălucire frumoasă și va accentua aroma caiselor.

2 zile în Scoția - itinerariu - ziua 2

Articol scris in 2019 

Continuarea itinerariului în Scoția - prima zi detaliată aici

Am început cea de-a doua zi cu un mic dejun în St Andrews unde am mâncat la The Cottage Kitchen (ii gasiti aici). Localul servește un minunat mic dejun scoțian, iar noi nu ne-am dat în lături de la a încerca delicatesele locale precum black pudding și haggis, care s-au dovedit a fi foarte gustoase.

Am continuat să explorăm orașul făcând o plimbare prin centrul vechi și ajungând la The Church of St Mary on the Rocks, ruinele unei grandioase biserici din secolul al 11-lea ce a fost locația primului colegiu de preoți laici din Scoția. Traseul nostru a continuat cu ruinele castelului St Andrews, pe care ne-am mulțumit să îl privim din exterior, și cu elegantul campus al universității cu același nume. 

Universitatea din St Andrews este cea mai veche dintre universitățile antice din Scoția și cea de-a treia cea mai veche universitate din Regatul Unit (după Oxford și Cambdrige). Universitatea cuprinde trei colegii (United College, St Mary's College și St Leonard's College), iar în prezent este cotată ca fiind cea de-a două universitate din Regatul Unit, fiind locul în care au studiat roialități, lideri politici și religioși, șase laureați ai premiului Nobel și Prințul și Duceasa de Cabdridge (William și Kate absolvind în 2005).

Deși un renumit centru universitar, orașul este cunoscut și pentru terenurile de golf St Andrews Links, locația fiind considerată "casa golfului", fiind unul dintre cele mai vechi cirucuite din lume, aici jucânu-se golf din secolul 15. Tot în această locație își are sediul Royal and Ancient Golf Club, unul dintre cele mai prestigioase cluburi de golf din lume.