Continuăm discuția din primul articol cu o aprofundare asupra acizilor hidroxi, o trecere în revistă a antioxidanților și cu câteva precizări despre petide.
Acizi hidroxi
Acizii hidroxi sunt de
mai multe categori: alfa hidroxi (cunoscuți sub denumirea de AHA), beta
hidroxi (BHA) și poli hidroxi (PHA) precum gluconolactona și acidul lactobionic.
Toti acești acizi sunt folosiți pentru a elimina celulele moarte ale pielii,
fiind exfolianți chimici.
AHA sunt acizi
solubili în apă ce pot fi extrași din fructe zaharoase sau din lapte și se
regăsesc sub diverse forme precum acidul glicolic, acidul malic, acidul citric,
acidul tartic sau acidul lactic. Aceștia ajută la îndepărtarea celulelor moarte
aflate la suprafața pielii, permițând astfel celulelor noi să iasă la suprafață.
BHA este mai frecvent
cunoscut sub numele de acid salicilic. Acidul beta-hidroxi este solubil în ulei, ceea ce îi permite să pătrundă
în pori, reușind să exfolieze atât în interiorul acestora cât și la suprafața
pielii. BHA este eficient în reducerea pustulelor acneice, a punctelor negre și
a punctelor albe.
Dacă despre AHA și BHA probabil ați mai auzit, ei fiind populari de multă vreme, am început să auzim tot mai des în ultima vreme și despre PHA. Studiile asupra PHA (care se regăsesc sub denumite forme precum acid lactobionic, acid gluconic, acid maltobionic) arată că aceștia ar fi la fel de eficienți ca acizii alpha hidroxi, dar mai puțin sensibilizanți, având avantajul că pot funcționa totodată ca antioxidanți.
Acizii hidroxi au beneficii similare și puteți obține un anumit nivel de exfoliere de la fiecare. Cu toate acestea, fiecare ingredient poate fi utilizat pentru a atinge un obiectiv diferit în îngrijirea pielii. Indiferent de tipul de acizi pe care decideți să îl introduceți în rutina, vă rog să țineți cont că aceștia pot cauza iritați și trebuie introduși traptat. Dacă sunteți la început nu încercați să folosiți în aceeași seară un acid cu un produs cu retinol de ex. Citiți cu atenție eticheta produsului și aveți grijă să țineti cont de instrucțiuni. Folosirea unui produs cu factor de protecție solară este absolut necesară (min SPF 30 – chiar dacă pe unele produse am văzut scris min SPF 15, eu nu folosesc mai putin de 50 în perioada în care aplic retinol).
Antioxidanți
Meniți să protejeze pielea, antioxidanți se regăsesc în fiverse forme:
- Vitamina C (acidul ascorbic) este un puternic antioxidant, ceea ce înseamnă că protejează pielea de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt atomi instabili care pot deteriora celulele, cauzând îmbolnăvirea și îmbătrânirea. Vitamina C poate ajuta la protejarea pielii de deteriorarea solară și la reducerea liniilor fine și a ridurilor. Ce e important de știut în alegerea unui antioxidant din această categorie este că vitamina C este o moleculă instabilă care se oxidează rapid la expunerea la lumină, iar produsele care conțin vitamina C trebuie ambalate în recipient ermetice și mate, pentru a putea fi păstrate într-un mod care să le protejeze de aer și de lumină.
- Extracte de ceai (Ceaiul alb, verde, oolong, negru și puerth) conțin compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Studiile clinice au arătat o îmbunătățire semnificativă a aspectului pielii deteriorate de soare în urma folosirii produselor cu extracte de ceai verde. Extractele de ceai sunt foarte populare în produsele asiatice și le veși găsi cel mai propabil sub numele de “cameillia sinesis”.
- Extractul din seminte de struguri. Pe lângă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, extractul de semințe de struguri favorizează producția de collage. Strugurii roșii conțin resveratrol, considerat un antioxidant foarte puternic. Uleiul de semințe de struguri este și el un bun antioxidant emollient, fără parfum și are proprietăți de calmare a pielii
- Niacinamida. Antioxidant puternic, această substanță cunoscută ca vitamina B-3 (niacină) este solubilă în apă și ajută la îmbunătățirea vizibilă a porilor, a tonusului inegal al pielii, a liniilor și a ridurilor fine. Ajută totodată la reducerea pierderilor de apă la nivelul pielii și poate îmbunătăți elasticitatea acesteia. Dacă nu ați mai folosit produse care conțin niacinamidă în rutina voastră, acestea nu ar trebui să vă dea emoții deoarece sunt în general bine tolerate de toate tipurile de piele, fiind chiar potrivite pentru persoanele cu piele sensibilă sau predispusă la rozacee. În combinație cu zincul, niacinamida ajută în reglarea sebumului.
Peptide
Peptidele sunt catene scurte sau lungi de aminoacizi. Când peptidele formează
legături ele devin baza proteinelor, iar cea mai vitală proteină din pielea noastră
este colagenul.
Colagenul se regăsește în dermă, (stratul de sub epidermă) și este un strat format pe lângă colagen din nervi, vase de sânge, grăsimi și elastină (ceea ce face pielea întinsă). Peptidele de colagen din piele constituie aproximativ 80% din dermul nostrum, iar acesta ajută pielea să pară fermă și netedă. Când suntem tineri, producem suficient colagen, dar pe măsură ce înaintăm în vărsta această producție începe să scadă (după 20 de ani) până ajunge să se oprească complet (dupa 40 de ani).
Pe măsură ce pielea noastră continuă să se întindă, colagenul este prezent
pentru a îi menține aspectul ferm și neted, dar când acesta nu mai este
disponibil, se formează ridurile.
Din fericire, studiile arată că aplicarea peptidelor pe piele poate fetermina
producția acestora la nivelul pielii noastre. În timp ce moleculele de colagen
sunt prea mari pentru a pătrunde în piele, peptidele sunt suficient de mici. Unele
dintre cele mai puternice peptide utilizate în îngrijirea pielii sunt peptidele
de cupru. Cuprul există în mod natural în corpurile noastre, iar peptidele de
cupru nu ne ajută doar să generăm colagen, dar ne ajută și să menținem
colagenul pe care îl generăm.
Dar și în ceea ce privește peptidele, țin să menționez din nou soarele, deoarece
expunerea la radiațiile UV poate descompune colagenul, iar fumatul poate duce la
deteriorarea sa.
Peptidele și antioxidanții se pot cumpăra ca produse separate sau pot regăsi ca ingrediente active în cremele hidratante.
Peptidele și antioxidanții se pot cumpăra ca produse separate sau pot regăsi ca ingrediente active în cremele hidratante.
No comments:
Post a Comment
Părerea ta este...