Vă amintiți că joia era ziua în care îmi plăcea să vă vorbesc despre ceaiuri? Ei bine, astăzi doresc să reiau acest obicei și să vă vorbesc despre o aromă redescoperită în vacanță. De ce spun "redescoperită"? Pentru că atunci când am cumpărat ceaiul acesta și am văzut scris "Caraway" nu am realizat că este unul de chimen. E drept că ulterior gustul și aroma sa m-au făcut să realizez ce este în pliculeț, însă eu credeam că în engleză "cumin" ar fi chimen?! Ei bine, îmi recunosc greșeala! "Cumin" înseamnă chimion, iar "caramay" este chimen.
Care este diferența? Deși ambele plante fac parte din aceeași familie, chimionul are o aromă mai puternică, fiind mai deschis la culoare și mai mare. Conform Wikipedia, "de la chimen se folosesc în general fructele sau rădăcina, iar de la chimion se folosesc atât semințele cât și fructele". Ca răspândire, chimionul este utilizat ca în gastronmie în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, vestul Chinei, India, Cuba și nordul Mexicului. în timp ce chimenul, este folosit mai mult în zona noastră (în special în Europa Centrală și Scandinavia) la condimentarea alimentelor sau la prepararea supelor și cremelor de legume.
Incrediente: chimen 100%.
Mod de preparare: Ce trebuie să știți când faceți un ceai de chimen este să folosiți apă foarte fierbinte (100 C) și să îl lăsați minim 5 minute la infuzat, altfel gustul va fi fad.
Impresii: Pe mine acest ceai mă linișteste. Îmi place să îl consum sear, înainte de culcare alături de o brioșă sau o mică ciocolățică.
De unde? Ceaiul cumpărat de mine este produs în Egypt și mă îndoiecs că s-ar găsi în România. Totuși, chimenul este bine răspândit la noi și cred că îl veți găsi cu ușurință. Dacă aveți semințe în casă puteți realiza o cană de infuzie din circa o linguriță de plantă.
Concluzii: Ceaiul de chimen este cunoscut pentru propriețile antispastice și calmante așa că vă recomand să îl aveți în casă. Combate anemia, tratează gastrita și are un gust plăcut chiar și pentru cei cărora nu le place chimenul semințe în preparate (precum subsemnata).
Surse:
- wikipedia.org/wiki/Chimen
- wikipedia.org/wiki/Chimion
- www.eva.ro - 6 probleme rezolvate cu chimen
- www.formula-as.ro - CHIMENUL
No comments:
Post a Comment