Pages

June 9, 2013

Barcelona - Partea a3a (Centru istoric)

Astăzi, pentru că e din nou duminică, doresc să reluăm povestirile turistice și să revenim în spațiul catalan.

Cicolată realizată manual în Plaça del Pi - sau locul unde întreg
turul a trebui să aștepte după o întârziată (aka Adelina) care se
uita fascinată încercând să aleagă din varietatea de sortimente
După ce v-am făcut cunoștiință în postările trecute cu Gaudi și v-am povestit despre pasiunea mea pentru fotbal, a venit vremea să vă prezint centrul vechi al Barcelonei. 

Am descoperit zona isorică a orașului cu ajutorul unui tur RunnerBeans (un tur asemenător celui despre care v-am povestit în prima postare din această serie aici).

Turul acesta, deasemenea gratuit, a fost prezentat de Gorka, un catalan îndrăgostit de istorie. Plin de entuziasm, ghidul nostru ne-a prezentat diverse zone ale orașului și importanța pe care acestea au avut-o de-a lungul istorie.

Principalele obiective ale turului au fost:

  • PLAÇA REIAL


  • PLAÇA DEL PI

  • THE OLD JEWISH QUARTER (EL CALL)
  • PLAÇA SANT JAUME
  • THE CATHEDRAL CLOISTER (curtea interioară a Catedralei Sfintei Crucii și a Sfintei Eulalia)
  • PLAÇA SANT FELIP NERI

  • THE ROMAN CITY
  • THE MEDIEVAL CITY AND PLAÇA DEL REI

  • SANTA MARÍA DEL MAR

  • Întreg traseu pe care l-am urmat și mici detalii despre obiectivele vizitate pot fi observate pe harta Google maps de aici.

    Mai multe detalii despre aceste obiective puteți găsi pe pagina turului Old City (click aici)

    Biserica Santa María del Pi
    În afară de minunile arhitectonice ale Barcelonei, am descoperit cu ajutorul lui Gorka legenda Sfiintei Eulalia, o tânără de 13 ani care a fost ucisă pentru credința sa în perioada lui Dioclețian. Ea fost supusă la 13 torturi (câte una pentru fiecare an al său), dar eu vă voi menționa în treacăt doar despre două dintre acestea. Prima dată a fost introdusă într-un butoi cu sticlă (sau cuțite – nu se știe cu exactitate), butoi ce a fost aruncat la vale pe o strada – acel loc a intrat în istorie, strada numindu-se în prezent ”Baixada de Santa Eulalia”(Coborârea Sfineti Eulalia). După ce a fost supusă altor chinuri de care voi evita să vă vorbesc, Eulalia a fost decapitată, iar conform legendei, în acel moment un porumbel a aparut și și-a luat zborul din capul său. În cinstea sa, catalanii au numit catedrala Barcelonei: Catedrala Sfintei Crucii și a Sfintei Eulalia, iar în curtea bisericii au adus 13 găște care să aminteasca de cei 13 ani ai Sfineti Fecioare Eulalia. Personal, eu am găsit doar 11 gâște. Cele două probabil aveau zi liberă sau savurau o Sangria în pauza de masă.
    Clăadiri în orașul vechi

    Mai târziu, în timpul vizitei în carteierul evreiesc, Gorka ne-a povestit despre diversel modalități prin care conducerea de la acea vreme a dorit să golească orașul de evrei. Chiar dacă s-a încercat gonirea sa, comunitatea iudaică și-a lăsat totuși destul de bine urmele întipărite în Barcelona de altă dată, dovadă fiind diversele inscripții în caractere ebraice ce se regăsesc pe cele mai vechi clădirii ale urbei. Străzile înguste ale zonei denumite ”El Call” ascund mistere vechi despre povestea cruntă a înfloritoarei comunități evreiaști. 

    Tot în zona gotică am descoperit și Placa Nova, locul în care se regăsesc cele mai bine păstrate părți ale zidurile ce împrejmuia odată vechiului oraș. Am regăsit însă acest loc istoric foarte animat de dans și voie bună. Iar pentru că aici se spune că s-ar fi născut vechiul oraș, am regăsit în acest spațiu o mulțime de catalanii care sărbătoresc și astăzi acest lcuru prin dansuri tradiționale organizate în mijlocul pieței și la care sunt invitații să ia parte toți trecătorii.  
    Dans tradițional în Placa Nova
    Zidurile vechi ale orașului vizibile în Placa Nova






    Steagul independenței catalane
    Steagul catalan
    Tot în acest tur am aflat detalii despre legendele ce stau la baza steagului catalan (vezi imaginile din drepata). Chiar dacă este unul dintre cele mai vechi însemne din Europa, steagul catalan a suferit numeroase schimbări, iar în prezent cunoaște diverse forme în funcție de regiunea pe care o reprezintă. Cel mai des însă veți întâlni cele două versiuni alăturate: primul este steagul  simplu, în timp ce al doilea simpbolizeaza independența cataluniei de restul teritorilor spaniole.
    Artist stradal în Plaça Sant Felip Neri

    Prin urmare, a doua experiență cu cei de la Runner Beans a fost una la fel de plăcută precum prima, la finele căreia noi am lăsat 15 euro, pentru că așa cum vă menționam în postarea despre Gaudi turiștii nu sunt constrânși să achite tot atât, voi puteți oferi mai mult sau mai puțin, în funcție de impresia lăsată (menționez suma pentru ca să vă faceți o idee despre costurile unui astfel de tur).

    În final, vreau să menționez că vechiul oraș al Barcelonei, poate nu e la fel de spectaculos precum "orașul nou al lui Gaudi" însă merită cu siguranță vizitat! Fiecare străduță a acestei bijuterii catalane ascunde o poveste, iar misterele sale sunt spectaculoase. 

    Pentru mine a fost a doua oară în acest oraș, însă prima oară când l-am cunoscut cu adevărat. Vă invit așadar dragi cititori să îl descoperiți și voi și să vă creați aici amintiri frumoase alături de cei dragi!

    9 comments:

    1. ce frumos! nu cred ca am fost aici, desi si eu am mers de doua sau de trei ori in Barca :)

      ReplyDelete
    2. Descoperi locuri noi de fiecare data!

      ReplyDelete
    3. superb! :) sper sa pasesc si eu pe acolo anii viitori :)

      ReplyDelete
    4. Sper ca aceste articole sa iti fie de folos!

      ReplyDelete
    5. O postare superba, multumesc ca ne-ai impartasit detalii despre acest loc minunat!

      ReplyDelete
    6. Felicitari pt postare :) Imi faci chef de plimbarica si vizitat :*

      ReplyDelete
    7. Ma bucur ca ti-a placut postare! Chef avem tot timpul, finante sa fie!

      ReplyDelete

    Părerea ta este...